ciasto z musem jabłkowym i pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 g
  • galaretka pomarańczowa

    2
  • cukier puder

    2 łyżki
  • jabłka

    6 sztuk
  • mąka

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Jajka zmiksować ze szklanką cukru na jasną masę, następnie dodać olej i zmiksować a na koniec dodawać po 2 łyżki mąki zmieszanej z proszkiem.Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać,oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zalać 0,5 szklanki wody.Gotować aż jabłka się rozpadną a woda odparuje.Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i dodać do rozgotowanych jabłek.
Smietana:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier puder,żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, lekko ciepła wlać do śmietany i wymieszać.

Na upieczone ciasto wylać mus jabłkowy, na zastygnięty mus wyłożyć śmietanę i włożyć do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 28.01.2013 10:05
bardzo smacznie wygląda
Noruas 05.12.2012 11:30
pyszności
sara1 05.12.2012 09:02
wygląda pięknie
Mati3 05.12.2012 08:51
na pewno pyszne:)
fijolek91 05.12.2012 08:27
mniam
Justyna28 05.12.2012 08:18
świetne ciacho:)
monisia1977 05.12.2012 06:04
pycha
miroslawa 05.12.2012 03:45
uwielbiam takie delikatne ciasta
jasiek 04.12.2012 23:24
fajna pianka
IwonaKa 04.12.2012 23:12
ale smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat