Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z migdałami i gruszką
Białka jaja ubijamy na pianę. Dodajemy pod koniec poowli cukier i żółtka jaja. Następnie dodajemy mąkę, olej, wode- dodajemy naprzemian, mieszaąc deliatnie . Po dodaniu składników, dodajemy 4 krople aromoatu migdałowego i mieszamy.
Dodajemy kakao.Mieszamy.
Migdały sparzamy, obieramy ze skórki, drobniutko kroimy. gruszki w zalewie kroimy w kostkę.
Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku, początkowo w tem 160 stopni przez ok 20 minut, następnie zwiększamy temp do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut, spradzajac za pomoca patyczka, noża czy ciasto jest już gotowe.