ciasto z masą śmietanową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • margaryna

    1 kost.
  • śmietana kwaśna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 mały
  • białko

    2 szt.
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • Masa śmietanowa:

  • śmietana kwaśna

    1/2 l.
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • aromat waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąkę,cukier,śmietanę kwaśną,margarynę,białka,żółtko,proszek do pieczenia oraz aromat lub cukier waniliowy wyłożyć na stolnicę i zagnieść na jednolitą masę,podzielić ciasto na trzy równe części wyłożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki i każdy placek oddzielnie upiec w temp.180st.ok.15min.na jasno złoty kolor,ważne jest aby blaszka była tej samej wielkości,do naczynia wlać śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego a następnie przekładać warstwy wystudzonego ciasta,udekorować w/g uznania,wstawić do lodówki do schłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łukasz15 02.06.2012 00:08
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat