Ciasto z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    15 dag
  • żółtka

    4 szt
  • Mak zmielony

    20 dag
  • kandyzowana skórka pomarańczy

    5 dag
  • białka

    6 szt
  • cukier puder

    4 łyżki
  • margaryna do smarowania formy

    do formy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywna pianę. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie dodając żółtka, zmielony mak i skórkę pomarańczy. Do ciasta dodać ubite białka. Jeszcze raz zarobić. Tortownicę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni przez 40 min. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia, a następnie posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 03.06.2011 13:03
super ;)
motomaniak 20.05.2011 13:23
smaczne
annagebalska 14.05.2011 10:44
mniam
Krystyna32 13.04.2011 02:43
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat