Ciasto z kulkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
  • rodzynki

    10 dag
  • masło

    1 kostka
  • GALARETKI WIŚNIOWE

    2 op
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • białko

    4 szt
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO; wszystkie składniki ciasta, oprócz kakaa posiekać nożem i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao. Białym ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem dużą tortownicę, na ciasto wyłożyć powidła. Z ciemnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w środek każdej kulki włożyć po 2-3 rodzynki. Kulki poukładać na powidłach. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pianę ubitą z białek i jedną tężejącą galaretkę, wcześniej rozpuszczoną z żelatyną w szklance gorącej wody. Masę wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Ciasto zalać tężejącą drugą galaretką, przurządzoną według przepisu na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 11.04.2012 15:12
pychota
Maniek2 03.01.2012 09:12
ciekawe
Robert10 05.08.2011 18:40
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat