Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
cukier 0,75 szkl
mąka tortowa 0,75 szkl
mąka ziemniaczana 0,25 szkl

krem

budyń waniliowy 2 szt
mleko 0,5 l
cukier 4 łyżki
masło 1 kostka

dodatkowo

truskawki 0,5 kg
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i truskawkami

Robimy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach albo mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut, do suchego patyczka. Studzimy biszkopt
Robimy masę: Budynie gotujemy z cukrem. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem, układamy truskawki lekko dociskając. Na truskawki wykładamy tężejącą galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.06.2016 11:57
Dobre ciasto.
bietka 29.06.2016 13:42
smaczne ciacho :)
Krystyna32 29.06.2016 09:08
bardzo apetyczne
Iwusia 28.06.2016 21:43
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak