Ciasto z kremem i powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • woda

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • mąka ziemniaczana

    1 1/2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 1/2 łyżki
  • mleko

    2 szkl
  • kawa

    4-5 łyżeczek capuccino w proszku
  • cukier

    ok 4 łyżki
  • masło

    ok 1 kostka
  • Dodatki:

  • poncz

  • powidła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać żółtka,wodę i cukier. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blaszki i piec ok 30 min.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
W części mleka rozmieszać obie mąki i kawę z cukrem i ugotować budyń na pozostałym mleku. Wystudzić i zmiksować z masłem.
Spodnią część ciasta lekko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Wyłożyć i rozsmarować krem, drugi blat od przekrojonej strony posmarować powidłami i przykryć smarowaną stroną krem.
Wierzch ciasta posmarować trochę kremem i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat