Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i powidłami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt
mąka pszenna 1 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżki
mąka pszenna 1 1/2 łyżki
mleko 2 szkl
kawa 4-5 łyżeczek capuccino w proszku
cukier ok 4 łyżki
masło ok 1 kostka
Dodatki:
poncz
powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i powidłami

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać żółtka,wodę i cukier. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blaszki i piec ok 30 min.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
W części mleka rozmieszać obie mąki i kawę z cukrem i ugotować budyń na pozostałym mleku. Wystudzić i zmiksować z masłem.
Spodnią część ciasta lekko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Wyłożyć i rozsmarować krem, drugi blat od przekrojonej strony posmarować powidłami i przykryć smarowaną stroną krem.
Wierzch ciasta posmarować trochę kremem i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak