Ciasto z kakao, porzeczką i rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • olej

    3/4 szkl
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • porzeczki

    1 1/2 szkl
  • rabarbar

    4 łodygi
  • aromat

    dowolny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Porzeczkę obrać, opłukać i osuszyć. Jajka wybić, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Można dodać aromat.
Cały czas miksując dodać olej, mąkę z proszkiem i sodą (czasami trzeba dodać 2-3 łyżki mleka bo ciasto robi się zbyt gęste).
Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, wyłożyć na ciasto rabarbar i zasypać porzeczkami.
Piec do suchego patyczka ok 45min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 29.06.2017 11:02
Pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat