Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jagodami, truskawkami i kakaową kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
maślanka 250 g
jajko 3 szt
cukier 180 g
olej 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
jagody 250 g
truskawki 10 szt
kruszonka
kakao 2 łyżka
mąka krupczatka 4 łyzka
cukier puder 5 łyżka
masło 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jagodami, truskawkami i kakaową kruszonką

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki.

Maślankę i olej roztrzepujemy z jajkami.

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy jagody, mieszamy i całość przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 26 cm).

Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je kruszonką.

Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 29.05.2017 10:04
pysznie! uwielbiam
Zdzisław 03.01.2013 17:55
lubie mocno jagodowe
malaczarna23 03.01.2013 17:02
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak