Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkiem i pigwą Zewy
W pozostałym mleku wymieszać budynie i do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować chwilę do zgęstnienia.
Budyń przestudzić.
Składniki ciasta umieścić w misie robota z nożami do siekania i połączyć je.
Wyjąć ciasto z misy, uformować kulę i podzielić na 3 części.
Dwoma częściami wylepić dno blaszki o wymiarach 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia a trzecią część schować w woreczku do zamrażarki.
Blachę schować do lodówki.
Jabłka i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość spore kawałki.
Wyjąć formę z lodówki i rozłożyć na cieście owoce.
Oprószyć je kisielem i wylać letni budyń.
Na koniec rozkruszyć ciasto schowane do zamrażarki.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.