Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkiem i pigwą Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 2 szt
masło 250 g
mąka pszenna typ 500 500 g
cukier 1 szk
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

BUDYŃ

budyń waniliowy 2 szt
cukier 1/2 szk
mleko 1 l

Dodatkowo

jabłka 2 szt duże
pigwa 1/2 szt dużej
kisiel cytrynowy 1/2 op
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkiem i pigwą Zewy

W garnku przelanym zimną wodą zagotować 3/4 l mleka z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać budynie i do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować chwilę do zgęstnienia.
Budyń przestudzić.

Składniki ciasta umieścić w misie robota z nożami do siekania i połączyć je.
Wyjąć ciasto z misy, uformować kulę i podzielić na 3 części.
Dwoma częściami wylepić dno blaszki o wymiarach 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia a trzecią część schować w woreczku do zamrażarki.
Blachę schować do lodówki.

Jabłka i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość spore kawałki.
Wyjąć formę z lodówki i rozłożyć na cieście owoce.
Oprószyć je kisielem i wylać letni budyń.
Na koniec rozkruszyć ciasto schowane do zamrażarki.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.12.2017 09:34
Na pewno bardzo smaczne : )
Jagódka17
Jagódka17 13.12.2017 16:01
Bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak