Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z jabłkami i budyniem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
mąka pszenna tortowa 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,5 kg
galaretka cytrynowa 1 szt
cukier brązowy 1/2 szklanki
krem budyniowy
mleko 2 szklanki
kasza manna 2 łyżki
masło 200 g
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 3 łyżki
Polewa:
kakao 3 łyżki
masło 100 g
mleko 2 łyżki
woda 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jabłkami i budyniem

biszkopt: żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewniana łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki.

masa jabłkowa:jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy.

krem: do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, na samym końcu cukier.

polewa: w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy mleko i wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal wydaje sie rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy.

ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę.

przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 19.02.2014 21:17
Anonimie, robiłam ciasto w dużej tortownicy 26cm. Ale ciesze się, że ciasto wyszło i smakowało;)
18.02.2014 19:33
zrobiłam w tortownicy jak pisze autorka i klapa, to raczej przepis na wieksza blaszke. z tych proporcji wyszedł mi tort. ale też pycha ;)
18.02.2014 16:15
to przepis na tortownicę czy blaszkę?
Katarzyna/kate1980 17.02.2014 21:26
świetnie wygląda
Łucja 17.02.2014 09:53
Pyszne i jeszcze wspaniale wygląda!
agnieszka214 15.02.2014 13:13
smakowita ciacho
monisia1977 10.02.2014 07:07
fajne ciacho
Jadwiga/Jaga85 09.02.2014 22:44
Bardzo ładne i pyszne!
Konczi 09.02.2014 20:46
jak zawsze smacznie
Mati13 09.02.2014 20:38
bardzo apetyczne ciasto
gosia1988 09.02.2014 19:30
smakowicie wygląda
eliza135 09.02.2014 18:45
palce lizać
kasiaw 09.02.2014 18:43
pyszności - bardzo smaczne ciacho
Aleksandra/Olcia 09.02.2014 18:28
zjadłabym kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak