Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
margaryna 130 g
cukier brązowy kokosowy 50 g
cukier biały 50 g
jajko 2 sztuki
mleko 140-150 ml
powidła śliwkowe 75 g

dodatkowo

jabłko ok.180 g (obrane)
lukier biały
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z cynamonem, kakao i sodą. Miękką margarynę ucieramy, dodając cukier i jajka.

Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki, dokładnie ucieramy.

2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę 27 X 17 cm.

Krok 1 - Ciasto z jabłkami foto
2
Jabłko umyć, obrać, wydrążyć,przekroić na pół i pokroić w ok.1 cm paski.
Na cieście ułożyć jabłka. i lekko docisnąć.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami foto
3
Jabłka przykryć pozostałym ciastem. Masę wyrównać, tak aby dobrze pokryła jabłka.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami foto
4
Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180-170 C.

Przestudzone ciasto polewamy gotową polewą lukrową i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Krok 4 - Ciasto z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 17.01.2017 14:31
Wygląda pysznie :)
mirosława4 17.01.2017 12:12
bardzo dobre
Małgorzata92 17.01.2017 11:02
Wspaniałe ciasto :)
dodi 17.01.2017 10:56
apetycznie wygląda
jan_mag 17.01.2017 10:50
Proste a pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak