Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
margaryna 200 g
jajko 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 łyż.
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 3 łyż.
proszek do pieczenia 1 łyż.
jabłka 1,5 kg
cukier 2 łyż.
cynamon 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiewam z proszkiem i solą, dodaję obydwa cukry, siekam z margaryną, po czym wbijam żółtko i jajka oraz wlewam śmietanę i zagniatam ciasto. Blachę wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowuję i wykładam na dno blachy. Rozkładam nadzienie jabłkowe. Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję i kładę na jabłkowe nadzienie. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak