Ciasto z herbatnikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto ( forma 25 x 40 )

  • jajko

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • mleko

    1 litr
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • masło

    400 g

polewa

  • margaryna

    250 g
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    1-2 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

bita śmietana

  • mleko

    400 ml
  • bita śmietana w proszku

    2 opakowania
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • gorąca woda

    2-3 łyżki

dodatkowo

  • wódka

    2-4 kieliszki
  • woda

    500 ml
  • herbatniki

    2 opakowania
  • czekolada mleczna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i na końcu rozdrobnione orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

2. 750 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty wylewamy go na talerz i studzimy.

3. Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.

4. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała.

5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Pod koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ten etap wykonujemy dopiero na samym końcu.

6. Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą. Wykładamy połowę kremu i połowę polewy czekoladowej. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i startą czekoladę.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sammakko 16.06.2016 18:46
Dziękuję bardzo i polecam. Ciasto wymaga trochę pracy ale jest tego warte :)
iziona 15.06.2016 20:30
Wyglada przecudnie :)
Ifa 15.06.2016 07:04
Ale ciacho! Mniam :-)
gusia1000 15.06.2016 00:29
Smacznie wygląda.
KORAL 14.06.2016 22:33
Wygląda świetnie
Barbara13 14.06.2016 21:25
jakie wypasione ciacho !
Iwusia 14.06.2016 21:12
ależ to ciasto ładne i smaczne
Renataj 14.06.2016 20:45
Bardzo apetyczne ciasto:)
IZABELA29 14.06.2016 20:31
jakie fajne ciasto
cukiereczek 14.06.2016 17:22
BOSKIE te ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat