Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z fasolą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jaja 3 szt
mąka pszenna 2 szklanki
olej roślinny 0,75 szklanki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 2-3 łyżki
olejek migdałowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z fasolą

Kroki postępowania

1
Zmiksować fasolę z cukrem na gładką masę. Dodać olej, orzechy, żółtka i miksować kolejne kilka minut.
Krok 1 - Ciasto z fasolą foto
2
Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem, Dosypać do ciasta i wymieszać.
Krok 2 - Ciasto z fasolą foto
3
Wlać 2 łyżki spirytusu i olejek migdałowy. Gdyby było zbyt gęste dodać jeszcze łyżkę spirytusu.
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem i wlać do tortownicy.
Krok 3 - Ciasto z fasolą foto
4
Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Krok 4 - Ciasto z fasolą foto
5
Najlepiej smakuje przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą...niestety u mnie nie doczekał do tego etapu.
Krok 5 - Ciasto z fasolą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.01.2014 12:34
świetny pomysł
Monika-twin 17.09.2012 09:33
oryginalny prezpis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak