Ciasto z dynią i imbirem z korzennym aromatem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    0,25 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,25 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    0,25 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • imbir

    5 cm
  • jajko

    4 sztuki
  • olej

    0,75 szklanki
  • cukier puder

    do posypania
  • purée z dyni

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy składniki suche, przyprawy, w drugiej łączymy składniki mokre (jajka, dynię, olej, starty na tarce imbir). Do składników suchych wlewamy mieszankę płynną i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

wedith1
Purée z dyni: Dynie pokroić na księżyce, piec w 180 stopni do miękkości dyni. Gotową obrać ze skórki, rozgnieść widelcem purée.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.02.2016 15:34
ciekawy przepis
IwonaKa 06.10.2015 14:00
bardzo lubię takie korzenne ciasta
Mama niejadka 02.10.2015 19:05
Bardzo aromatyczne ciasto
Krystyna32 02.10.2015 08:34
pyszne ciasto
Ifa 02.10.2015 06:48
Uwielbiam takie ciasta :-)
jagoda5913 02.10.2015 00:43
dobre ciacho
Iwusia 01.10.2015 23:12
zachęcające ciacho
kloruś 01.10.2015 23:06
chętnie bym skosztowała! :)
agnieszka214 01.10.2015 22:23
Już mi slinka cieknie
bietka 01.10.2015 21:48
Smaczne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat