Ciasto z dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • dynia

    500 gram - startej
  • masło

    150 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    200 gram
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • orzechy włoskie siekane

    130-150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, cynamon i przyprawę do piernika - wszystko dokładnie wymieszać.
Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
Rozpuścić masło i ostudzić.
Do drugiej miski przełożyć dynię, jajka, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i imbir - wymieszać składniki mikserem na małych obrotach.
Dodać mąkę z przyprawami i jeszcze raz wymieszać. Pod koniec do masy dorzucić orzechy.
Przez około 60 minut piec w temperaturze 190 stopniach.
Na koniec udekorować lukrem cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 06.03.2015 20:37
super ciasto
Bernadeta1 08.11.2014 10:23
na pewno bardzo smaczne
Róża1 06.11.2014 11:35
super przepis !!! na pewno bardzo pyszne-).
Kolorowa 04.11.2014 18:55
fajny przepis ;)
nogawkuchni 04.11.2014 12:12
Bardzo ciekawy pomysł na z pewnością pyszne ciasto,chętnie bym spróbowała.
Krystyna32 04.11.2014 08:19
bardzo smaczne
Noruas 03.11.2014 23:36
mniam! rewelacyjne ciacho!
gosia56 03.11.2014 21:33
Super to ja poproszę kawałek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat