Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • kako

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżki
  • masa

  • mleko

    0,5 litry
  • masło

    1 kostka
  • rozpuszczalna kawa

    2 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    0,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • spirytus

    do smaku
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • śmietanka

  • śmietanka

    0,5 litry
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • WAŁECZKI:

  • mąka

    15 dag
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    2 dag
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • cukier

    1 cukru
  • sól

    1 szczypta
  • marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.

MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.

ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.

WAŁECZKI:
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.

Przełożenie:
Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.

Ciasto pasuje na każdą okazje. Delikatny kawowy smak masy doskonale komponuje się ze śmietanką. Całość ożywia marmolada zawarta z wałeczkach. Placek znika w mgnieniu oka.

Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym).
Jako nadzienia można także użyć powidła. Rezultat także bardzo smaczny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ami 03.04.2015 08:21
Wygląda bardzo ciekawie
Ela15 28.10.2014 11:38
pięknie wygląda
misiek4286 01.08.2014 06:56
fajny przepis
pestka 24.05.2014 20:24
bardzo ciekawe ciasto
Jagódka77 19.05.2014 12:12
rewelacyjne ciasto
cukiereczek 21.04.2014 08:09
wspaniałe ciasto
Indianerka100 11.04.2014 20:29
pyszny placek
Malgorzata549 11.04.2014 09:03
wygląda cudnie
Motorek 06.04.2014 19:58
pyszniutkie ciasto
Smaczna_B 28.03.2014 17:35
wow , jakie cudo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat