Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z drożdżowymi wałeczkami
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.
WAŁECZKI:
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.
Przełożenie:
Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.
Ciasto pasuje na każdą okazje. Delikatny kawowy smak masy doskonale komponuje się ze śmietanką. Całość ożywia marmolada zawarta z wałeczkach. Placek znika w mgnieniu oka.
Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym).
Jako nadzienia można także użyć powidła. Rezultat także bardzo smaczny.