Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • kako

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżki
  • masa

  • mleko

    0,5 litry
  • masło

    1 kostka
  • rozpuszczalna kawa

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    0,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • spirytus

    do smaku
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • śmietanka

  • śmietanka

    0,5 litry
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • WAŁECZKI:

  • mąka

    15 dag
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    2 dag
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • cukier

    1 cukru
  • sól

    1 szczypta
  • marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.

MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.

ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.

WAŁECZKI:
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.

Przełożenie:
Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.

Ciasto pasuje na każdą okazje. Delikatny kawowy smak masy doskonale komponuje się ze śmietanką. Całość ożywia marmolada zawarta z wałeczkach. Placek znika w mgnieniu oka.

Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym).
Jako nadzienia można także użyć powidła. Rezultat także bardzo smaczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ami 03.04.2015 08:21
Wygląda bardzo ciekawie
Ela15 28.10.2014 11:38
pięknie wygląda
misiek4286 01.08.2014 06:56
fajny przepis
pestka 24.05.2014 20:24
bardzo ciekawe ciasto
Jagódka77 19.05.2014 12:12
rewelacyjne ciasto
cukiereczek 21.04.2014 08:09
wspaniałe ciasto
Indianerka100 11.04.2014 20:29
pyszny placek
Malgorzata549 11.04.2014 09:03
wygląda cudnie
Motorek 06.04.2014 19:58
pyszniutkie ciasto
Smaczna_B 28.03.2014 17:35
wow , jakie cudo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat