Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czerwonym agrestem i polewą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 1,5 szklanki
margaryna 1 kostka
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 30 g
cukier puder 2 łyżki
Polewa:
cukier 1/4 szklanki
margaryna 1 łyżka
kakao 2 łyżeczki
woda 1 łyzeczka
olej 2-3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czerwonym agrestem i polewą

Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku na niewielkim ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko i rozpuszczoną margarynę. Po trochu dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia. 2/3 ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28 x 40 cm. Z agrestu obrywamy ogonki, myjemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wysypujemy na ciasto. Następnie wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w 200*C. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. POLEWA: W małym garnuszku na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier, margarynę i kakao wraz z wodą. Pod koniec wlewamy 2-3 krople oleju, aby polewa błyszczała się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 11.05.2016 16:07
pycha,lubię takie ciasta
Wacław 11.02.2014 14:44
smaczne ciacho,pycha !
dorotka0000025 31.12.2013 10:32
wyglada smacznie
Rafał10 25.11.2013 12:02
super pomysł z tym agrestem :)
jordi 31.08.2013 06:51
pysznie wygląda
Katarzyna59 01.08.2013 08:05
fajne ciacho
ONY_za_kare 27.07.2013 10:58
uwielbiam :)
Alex_M 22.07.2013 22:35
fajne ciacho!
Ada-Gaba 21.07.2013 14:06
takiego jeszcze nie robiłam
gosia1988 19.07.2013 17:34
fajne ciasto, a z agrestem lubię ciasta
Renata9 18.07.2013 16:13
ja nie przepadam za agrestem ,ale pewnie ciacho pyszne
Konczi 18.07.2013 15:16
kolejne ciacho z agrestem, fajnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak