Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z chrupiącymi jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,2 kg twarde
orzechy włoskie 7 dag
jajko 4 szt
mąka pszenna 2/3 szklanka
cukier 2/3 szklanka
masło 13 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 2/3 szklanka
śmietana 30% 2/3 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z chrupiącymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 kawałków. Rozpuszczamy 5 dag masła i podsmażamy na rumiano jabłka. Po 4-5 minutach dodajemy połowę cukru i smażymy jeszcze około 5 minut.

Jabłka wykładamy do formy do tarty, posypujemy pokruszonymi na średnie kawałki orzechami.
Krok 1 - Ciasto z chrupiącymi jabłkami foto
2
Mleko miksujemy z jajkami i śmietaną. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy resztę drobno pokrojonego masła.

Do suchych składników, wlewamy powoli składniki płynne i miksujemy na wolnych obrotach, do chwili aż ładnie się połączą.
Krok 2 - Ciasto z chrupiącymi jabłkami foto
3
Masę wylewamy na jabłka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto z chrupiącymi jabłkami foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Ciasto z chrupiącymi jabłkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 31.10.2013 09:44
lubie ciacha z owocami
Granita 27.02.2013 21:46
już sobie wyobrażam ten smak
jordi 21.02.2013 12:11
super rarytas
Katarzyna/kate1980 31.12.2012 15:06
świetna
Ewa6274879 19.12.2012 22:35
pięknie się prezentuje - super!
Mysiunia 07.12.2012 14:06
przepięknie wygląda :) poproszę o kawałeczek :)
pajbek 06.12.2012 21:59
Pysznie wygląda :-)
Mati13 06.12.2012 21:39
przepyszne
Beatris 06.12.2012 21:38
Ostatnio przekonałam się, że jabłka doskonale komponują się z orzechami włoskimi. Z chęcią zjadłabym kawałek tego ciasta.
jolanta19 06.12.2012 21:33
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak