Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem i rodzynkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna typ 650 230 g
mąka pełnoziarnista 20 g
masło 120 g
cukier 150 g
mleko 150 ml
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta

MASA BUDYNIOWA

budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 300 ml
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżeczka

DODATKI

rodzynki
cukier puder
kurkuma 1 szczypta
kasza manna

Porada

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu, tak aby uniknąć wypłynięcia masy budyniowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Propozycja na proste w przygotowaniu, smaczne, puszyste i delikatne ciasto z budyniowym wnętrzem. Ciasto z budyniem to świetny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny, samodzielny deser.

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

Masa budyniowa:

Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i zagotowujemy je z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Do drugiej części mleka wsypujemy 1 opakowanie budyniu czekoladowego, mieszamy i łączymy energicznie z mlekiem w garnuszku. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia i przystępujemy do przygotowania ciasta.

Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie (cały czas miksując) dodajemy żółtka, ostudzone masło i doprowadzamy do powstania jednolitej konsystencji.

Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ubitą mikserem masę i wlewamy około 150 ml mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki*.

*Ciasto jest dość rzadkie
Krok 1 - Ciasto z budyniem i rodzynkami foto
2
Następnie wnętrze foremki (keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm) smarujemy masłem i obsypujemy je kaszą manną.

Do tak przygotowanej formy wlewamy część ciasta i układamy na nim rodzynki. Następnie wlewamy masę budyniową, a na koniec masę pokrywamy pozostałą częścią ciasta. Wszystko w 4 prostych krokach:

ciasto - rodzynki - masa budyniowa - ciasto.
Krok 2 - Ciasto z budyniem i rodzynkami foto
3
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 - 50 minut*.

* przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy je cukrem pudrem przygotowanym ze szczyptą kurkumy.

Życzę smacznego! :)

Krok 3 - Ciasto z budyniem i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.12.2014 11:47
pyszne ciasto
romanrafal
romanrafal 22.11.2014 19:01
apetyczne ciasto
R'n'G Kitchen 12.11.2014 12:49
Bardzo apetyczne! :D
V_kuchareczka 11.11.2014 21:12
pyszne ciasto
irenka 11.11.2014 20:12
musi być pyszne to ciacho
Renata9 11.11.2014 19:13
jakie smaczne ciacho
marcia7 11.11.2014 18:51
doskonałe ciacho
luna76 11.11.2014 18:44
bardzo ciekawe i bardzo apetyczne :)
RenataZ-et 11.11.2014 18:36
idealne ciasto do popołudniowej kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak