Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
cukier 0,5 szkl
poncz
gotowanej wody 1 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
cukier
Krem:
śmietana 30% 2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
wierzch ciasta:
brzoskwinie 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami

BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze. Upieczony biszkopt,wyjąć,ostudzić,przekroić na połowę. PONCZ wodę wymieszać z sokiem i cukrem. KREM Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Wierzch ciasta Brzoskwinie odlać z syropu,osączyć,pokroić w plastry. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody,odstawić do schłodzenia. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączony ponczem połowa kremu biszkopt nasączony ponczem reszta kremu Na kremie ułożyć plastry brzoskwiń,zalać brzoskwiniową galaretką,odstawić do lodówki na 3 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 14.01.2013 09:05
apetycznie wygląda!
mitek111 13.01.2013 23:06
pysznie wygląda
bietka 13.01.2013 20:44
bardzo dobry :)
halina17 13.01.2013 19:32
Dobre ciasto.
cooleczka 13.01.2013 19:04
chętnie bym skosztowała
Anna133 13.01.2013 18:30
ciekawi mnie po się daje ocet ?
jolanta19 13.01.2013 18:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak