Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z borówkami

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietanowo-owocowa:

śmietana 30% 330 mililitrów
galaretka owoce leśne 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
borówki 100 gramów

Masa serowa:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana 30% 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżki
mleko 1/4 szklanki

Dodatkowo:

delicje 1 opakowanie

Porada

Tortownica średnica 26 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z borówkami

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20-25 minut. Biszkopt studzimy.

Masa śmietanowo-owocowa:
Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany. Do masy dodajemy borówki i przelewamy na biszkoptowy spód. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Na masie śmietanowej z borówkami układamy delicje, a na nie wylewamy masę serową.

Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej po 1 łyżce serka, miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.09.2017 12:20
po prostu pychotka :)
AsiaaK 13.09.2017 22:42
pomyslowe ciacho :)
jejkuchnia 13.09.2017 21:52
Pięknie wygląda. Chętnie bym zabrała kawałek do kawki. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak