Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z borówkami
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20-25 minut. Biszkopt studzimy.
Masa śmietanowo-owocowa:
Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany. Do masy dodajemy borówki i przelewamy na biszkoptowy spód. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Na masie śmietanowej z borówkami układamy delicje, a na nie wylewamy masę serową.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej po 1 łyżce serka, miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.