Ciasto z batonikami.

Ciasto z batonikami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • jajka

    6
  • cukier

    300 g
  • masło lub margaryna

    300 g
  • mąka

    300 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyzeczki
  • baton

    16 małych

Do dekoracji

  • gorzka czekolada

    50 g
  • biała czekolada

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na formę keksową:
Tyle ile zaważy 6 jaj, tyle dodajemy pozostałych składników (u mnie 6 jaj ważyło 300 g).
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Gdy utrzesz już wszystkie jajka, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj na gładką masę.
Wylej pierwsza warstwę ciasta na dno keksówki- wyłóż 8 batoników tworząc 2 rzędy aby nie dotykały brzegów keksówki.
Na batoniki wylej trochę ciasta i umieść tak jak poprzednio 2 rzędy batoników (8szt) wylej reszte ciasta i wyrównaj.
Piecz około 50-55 minut na złoty kolor. Przed wyjęciem ciasta sprawdź, czy się upiekło.
Każdą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, udekoruj ciasto robiąc esy-floresy z czekolady.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat