Ciasto wiśniowe z bezą

Ciasto wiśniowe z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    5
  • mąka

    6 łyzek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • masa

  • budyń waniliowy

    1
  • mleko

    0,5 l
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    2 łyżki
  • wiśnie

    3 szklanki
  • żelfix

    3 łyżki
  • białko

    5
  • cukier

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto wiśniowe z bezą

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec cały czas miksując wsypywać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę i proszek uprzednio przesitowane. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.
Wiśnie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Rozgotować je, a pod koniec wsypać żelfix. Wymieszać.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i zmiksować, a następnie sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować i rozłożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć na 120 stopni. Suszyć tak przez ok. 2-3 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

juuusta 04.10.2013 14:10
Dobre jedzenie
nutellla 04.10.2013 13:39
bardzo mi się podoba
ana1 04.10.2013 12:41
ależ pyszności
Cranberry 04.10.2013 12:38
Mniam pyszne wykorzystam pomysł :)
sylwia_mc 04.10.2013 11:47
pyszne to ciasto musi być
everay 04.10.2013 11:44
do schrupania mniam:))
Barbara777 04.10.2013 11:19
uwielbiam ciasta z wiśniami:)
Pietruszka 04.10.2013 11:11
fajne ciacho
halina17 04.10.2013 10:55
Smacznie wygląda ciasto.
nogawkuchni 04.10.2013 10:29
Pyszne ciasto i bardzo udany wypiek,świetna propozycja na deser,czy weekendową słodkość,prezentuje się zachęcająco.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat