Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajko
5 -
mąka
6 łyzek -
cukier
6 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
masa
-
budyń waniliowy
1 -
mleko
0,5 l -
masło
1 kostka -
cukier
2 łyżki -
wiśnie
3 szklanki -
żelfix
3 łyżki -
białko
5 -
cukier
1 szklanka -
sok z cytryny
1 łyzka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto wiśniowe z bezą
Białka ubić na sztywno. Pod koniec cały czas miksując wsypywać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę i proszek uprzednio przesitowane. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.
Wiśnie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Rozgotować je, a pod koniec wsypać żelfix. Wymieszać.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i zmiksować, a następnie sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować i rozłożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć na 120 stopni. Suszyć tak przez ok. 2-3 godziny.
Komentarze (10)