Ciasto walentynkowe

Ciasto walentynkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    6 sztuk

MASA WIŚNIOWA

  • budyń wiśniowy

    2 opakowania
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • mleko

    500 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • żółtka

    1 sztuka
  • margaryna

    1 kostka

MASA ŚMIETANKOWA

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie

DODATKOWO

  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • ptasie mleczko

    1 opakowanie
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto walentynkowe  foto
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Następnie dodać i wmieszać łyżką wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto walentynkowe  foto
Przełożyć masę na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Krok 3 - Ciasto walentynkowe  foto
MASA WIŚNIOWA: 400 ml mleka zagotować, w pozostałej części wymieszać: mąkę, budynie i żółtko. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać, a pod koniec dodać galaretkę w proszku.
Krok 4 - Ciasto walentynkowe  foto
Odstawić do zimna. Utrzeć z margaryną. Wyłożyć na placek. Pomiędzy masę wcisnąć kilka pomadek ptasiego mleczka.
Krok 5 - Ciasto walentynkowe  foto
MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretkę cytrynową. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i galaretkę tężejącą. Wyłożyć na masę wiśniową. Galaretkę truskawkową przygotować jak podano na opakowaniu.
Krok 6 - Ciasto walentynkowe  foto
Tężejącą wylać na placek. Udekorować rozetkami z bitej śmietany ŚNIEŻKI, posypkami i innymi dekoracjami.
gosia47-47
Dodatkowo do składników należy dodać różne dekoracje i ozdoby walentynkowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat