Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    16 gramów
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • olej

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

    500 gramów
  • cukier puder

    do posypania

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    5 dag
  • masło

    5 dag
  • cukier

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki wydrążamy, układamy na cieście czubkami do dołu.

Przygotowanie kruszonki:

Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Eddy 11.10.2021 12:36
Na jaką blachę to ciasto bo ja robiłam na standardową duża i nie wyrosło wysokie
Doradca Smaku 12.10.2021 18:40
Blacha ok. 20 x 30 cm powinna być w porządku:)
Ela15 27.05.2017 18:13
super ciasto
ania2610 24.05.2017 18:55
bardzo lubię takie ciasta :)
gusia1000 23.05.2017 00:02
Dobre ciasto.
Edith85 22.05.2017 21:48
Smakowite ciacho
RenataZ-et 22.05.2017 21:34
uwielbiam takie wypieki
Renata9 22.05.2017 21:11
Bardzo smaczne ciacho
Bernadeta1 22.05.2017 20:37
zawsze bardzo smaczne ciasto
Wacław 22.05.2017 14:29
bardzo dobre ciasto :-)
olkaaa 22.05.2017 10:43
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat