Ciasto ucierane ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowania
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • olej

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

dodatkowo

  • śliwki węgierki

    500 g
  • cukier puder

    do posypania

kruszonka

  • mąka pszenna

    5 dag
  • masło

    5 dag
  • cukier

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki wydrążamy, układamy na cieście czubkami do dołu.
Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 27.05.2017 18:13
super ciasto
ania2610 24.05.2017 18:55
bardzo lubię takie ciasta :)
gusia1000 23.05.2017 00:02
Dobre ciasto.
Edith85 22.05.2017 21:48
Smakowite ciacho
RenataZ-et 22.05.2017 21:34
uwielbiam takie wypieki
Renata9 22.05.2017 21:11
Bardzo smaczne ciacho
Bernadeta1 22.05.2017 20:37
zawsze bardzo smaczne ciasto
Wacław 22.05.2017 14:29
bardzo dobre ciasto :-)
olkaaa 22.05.2017 10:43
lubię takie
pestka 22.05.2017 09:25
lubię takie ciasta z owocami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat