Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
smalec 50 g
jajko 5 szt.
cukier 1 szkl.
śmietana 2-3 łyżki
mąka pszenna 3 szkl.
sok z cytryny 2-3 łyżki
skórka cytrynowa otarta
proszek do pieczenia 1 mały
rabarbar 1 kg
budyń waniliowy 3 op.
mleko 1 litr
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem

Miękkie masło i smalec utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać stopniowo jajka i śmietanę połączoną z sokiem i skórką otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, stale ucierając - ciasto powinno być bardzo gęste i rwać się - nie może być półpłynne.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto równą warstwą - najwygodniej rozłożyć je mokrymi dłońmi.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15-20 minut.

W międzyczasie ugotować 3 budynie w litrze mleka - jeśli budyń nie był słodzony, dodać 5-6 łyżek cukru.

Rabarbar obrać z włókiem i pokroić w krążki, rozsypać na podpieczonym cieście, zalać gorącym budyniem i posypać kruszonką.

Piec ok.45 minut w temperaturze 170-180*C. Kroić po zupełnym ostygnięciu. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień, po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.10.2013 14:41
Pyszniutkie ciacho, lubię takie smaki;)
monisia1977 27.10.2013 07:43
super wygląda
babeczka007 27.10.2013 06:27
Smakowity deser !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak