Ciasto ucierane z musem jabłkowym

Ciasto ucierane z musem jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • margaryna

    20 dag
  • mleko

    1/2 szkl
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • jabłka

    1-1,5 kg
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto ucierane z musem jabłkowym

Margarynę ucierać dodając stopniowo po 1 żółtku, łyżce mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać sok z cytryny, aromat, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody i rozgotować. Do gorących dodać żelatynę i cukry, wymieszać. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Na jeden blat ciasta wyłożyć mus jabłeczny i przykryć drugim, odłożyć do ostudzenia. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Kasia 3 tygodnie temu
A jaka forma ?
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Forma o wielkości o średnicy ok. 22 cm.
czekoladka_m 25.09.2013 11:46
Idealne na tę porę roku:):)
Alex_M 22.06.2013 11:22
smaczne ciasto!
angelika14 30.08.2012 10:37
pysznie wygląda to ciasto chętnie się skuszę i upiekę
jolanta19 14.08.2012 18:01
mniam
olkaaa 14.08.2012 09:52
bardzo takie lubię
caralajna 14.08.2012 08:38
mm fajne ciasto :)
Katarzyna/kate1980 13.08.2012 22:42
świetne
1j1o1l1a1 13.08.2012 20:13
na pewno dobre :)
Ania60 13.08.2012 19:52
niezłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat