Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 400 g
budyń waniliowy 2 op.
proszek do pieczenia małe op.
jajko 6 dużych
masło 200 g
olej 2/3 szkl.
cukier 1,5 szkl.
mąka kukurydziana 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
porzeczki 1/2-1 kg czerwone
sól 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami

Mąkę tortową połączyć z proszkiem budyniowym, solą i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Masło (musi być miękkie) utrzeć na puch - stopniowo dodawać masę jajeczną i olej.
Dodać suche składniki i wymieszać dokładnie.

Foremkę posmarować olejem i posypać mąką - wyłożyć ciasto równą warstwą i posypać porzeczkami - jeśli używamy mrożonych, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Piec w w piekarniku nagrzanym do 170-175*C przez 45-60 minut, a stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Przed krojeniem ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 11.12.2013 22:00
Słodko kwaśne ciasto, smaczne.
EmciaPichci 16.12.2012 11:10
bardzo smakowite :)
IwonaKa 22.11.2012 22:18
ciasto z porzeczkami,pycha !
Magula 18.11.2012 21:17
super ciacho
Habibi 18.11.2012 19:18
Wydaje mi się, że są jednak zbyt mokre - ja używam wyłącznie świeżych lub mrożonych.
Renataj 18.11.2012 18:50
Bardzo lubię kwaskowy smak porzeczek w połączeniu ze słodkim lukrem. Czy do tego ciasta można wykorzystać porzeczki ze słoika /z kompotu na zimę/ ?
mufinka79 18.11.2012 17:52
uwielbiam ciasta z czerwonymi porzeczkami - pysznie wygląda :)
jolanta19 18.11.2012 17:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak