Ciasto Tutti frutti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • olej

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki
  • ocet

    1/2 łyżki

Poncz

  • herbata czarna

    100 ml
  • rum

    1/2 kieliszka

Masa jabłkowa

  • jabłka

    80 dag
  • galaretka agrestowa

    2 op

Masa brzoskwiniowa

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 op

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    250 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 op

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Tutti frutti foto
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto Tutti frutti foto
Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt.
Krok 3 - Ciasto Tutti frutti foto
Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki.
Krok 4 - Ciasto Tutti frutti foto
Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję.
Krok 5 - Ciasto Tutti frutti foto
Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładam na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 18.03.2015 14:52
świetne ciasto
MałaMi89 18.03.2015 13:01
Super ciacho :) ja taką masę jabłkową zrobiłam 2 dni temu do sernika na zimno ;)
ania2610 18.03.2015 12:41
wspaniale wygląda!
Krystyna32 18.03.2015 09:04
wygląda pysznie
ben-ka 18.03.2015 08:53
Bardzo apetyczne i kolorowe ciasto zrobiłaś.
iziona 18.03.2015 07:59
Wyglada apetycznie i wiosennie
monika141 18.03.2015 06:58
pyszne ciasto ,wygląda super
Róża1 17.03.2015 23:45
bajecznie wygląda , aż ślinka leci :-) , zabieram przepis :-)
tytka 17.03.2015 23:36
pięknie wygląda
barbara11561 17.03.2015 23:15
świetny kawałek ciacha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat