Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jaja
5 szt -
cukier
5 lyzek -
mąka pszenna
5 lyzek -
proszek do pieczenia
1 łyzka
Warstwa śmietankowa
-
śmietanka
1200 ml -
galaretka cytrynowa
3 szt
Masa z kajmakiem
-
kajmak
1 szt -
masło
10 dag -
herbatniki
2 opakowania
Przepis i sposób przygotowania Ciasto trzy bit
Warstwa śmietankowa: Śmietanki ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w ¾ szklankach wrzątku, gdy będą tężeć mieszamy je z ubitą śmietanką.
Masa z kajmakiem: Masło ucieramy dokładnie. Dodajemy porcjami kajmak ciągle miksując.
Przełożenie ciasta: Biszkopt- 1/3 śmietankowej masy- herbatniki- większa część masy z kajmakiem- herbatniki- pozostała masa z kajmakiem- masa śmietankowa- dekorujemy startą czekoladą.
Komentarze (2)