Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Trociniak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

masa budyniowa

margaryna 200 g
mleko 2 szklanki
cukier 120 g
mąka pszenna 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie

masa jabłkowa

jabłka 1 kg
galaretka agrestowa 3 sztuki

posypka

wiórki kokosowe 100 g
margaryna 1-2 łyżki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Trociniak

Kroki postępowania

1
Biszkopt- białka ubić na sztywno, dodac cukier i ubijac do rozpuszczenia cukru, stopniowo dodawac żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do ciasta, mieszac dokladnie za pomocą drewnianej łyzki.
Piec w 180*C ok 40 min, do suchego patyczka
Krok 1 - Ciasto Trociniak foto
2
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, przełożyć do garnka, podlac 0,5 szklanki wody, posypać cynamonem i prażyć pod przykryciem.
Krok 2 - Ciasto Trociniak foto
3
Utłuc jabłka za pomocą tłuczkana jednolitą mase, dodać galaretki, wymieszac, dodać cukier w ilości jaką uznamy za konieczną, wszystko zależy od kwasowości jabłek. Ja dodałam także łyżkę żelatyny, ale nie jest to konieczne jeżeli macie ,,dobre'' galaretki. Odstawić do stężenie
Krok 3 - Ciasto Trociniak foto
4
Masa budyniowa- mleko 1,5 szklanki zagotować z cukrem. w miseczce wymieszać budynie oraz mąke z pozostałym mlekiem. Budyń dodać do gotującego się mleka, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę w temp pokojowej ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Krok 4 - Ciasto Trociniak foto
5
Biszkopt można dodatkowo nasączyc, wykładamy na niego masę budyniową a następnie masę jablkową.
Krok 5 - Ciasto Trociniak foto
6
Na wierz przygotowujemy posypkę kokosową. Do rondelka przekladamy margarynę, cukier oraz wiórki kokosowe, prażymy na wolnym ogniu aż margaryna się rozpuści a wiórki zmienią nieco kolor. Posypujemy ciasto.

Smacznego :)
Krok 6 - Ciasto Trociniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 18.02.2016 00:19
Bardzo lubię ..
Renataj 25.01.2016 21:43
Smakowicie się prezentuje:)
Mama niejadka 25.01.2016 21:06
Apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak