Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Trociniak
Kroki postępowania
3 jaja
¾ szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżkiwoda
¼ szklanki mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółek, ze szczyptą soli ubijamy na pianę.
Mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej.Mieszamy delikatnie.
Dodajemy wodę.
Wylewamy na blaszkę wysamrowaną tłuszczem i posypaną bułką .
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z mąką, gotujemy. Gdy ostygnie ucieramy z masłem.
W 1 litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy starte jabłka i mieszamy.
Biszkopt smarujemy ołową masy budyniowej, wykładamy masę jabłkową.
Roztapiamy 2 łyżki masła, prażymy na nim wiórki z cukrem.
Studzimy. Gdy masa w lodówce mocno stężeje wykładamy drugą połowę budyniu i posypujemy zimnymi wiórkami.