Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Trociniak

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 sztuka składniki w opisie
masa kremowa
mleko 1/2 litra mleka
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka
cukeir waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
galaretka 3 sztuki agrestowej
jabłko 5 sztuk
woda 1 litr
wierzch
wiórki kokosowe 1 opakowanie
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Trociniak

Kroki postępowania

1
Biszkopt :
3 jaja
¾ szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżkiwoda
¼ szklanki mąki pszennej



Białka oddzielamy od żółek, ze szczyptą soli ubijamy na pianę.
Krok 1 - Ciasto Trociniak foto
2
Dodajemy połowę cukru do białek. Dalej dodajemy drugą porcję. Żółtka miksujemy.


Mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej.Mieszamy delikatnie.
Dodajemy wodę.


Wylewamy na blaszkę wysamrowaną tłuszczem i posypaną bułką .
Krok 2 - Ciasto Trociniak foto
3
Z ½ litra mleka odlewamy ½ szklanki i rozpuszczamy w niej mąki.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z mąką, gotujemy. Gdy ostygnie ucieramy z masłem.


W 1 litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy starte jabłka i mieszamy.

Biszkopt smarujemy ołową masy budyniowej, wykładamy masę jabłkową.


Roztapiamy 2 łyżki masła, prażymy na nim wiórki z cukrem.

Studzimy. Gdy masa w lodówce mocno stężeje wykładamy drugą połowę budyniu i posypujemy zimnymi wiórkami.
Krok 3 - Ciasto Trociniak foto
4
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni.
Krok 4 - Ciasto Trociniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.05.2013 16:27
dobre ciasto
monisia1977 29.05.2013 07:17
fajne ciacho
justys759 28.05.2013 21:14
mmm wspaniałe ciacho:)
Piter 31 28.05.2013 20:15
Apetycznie wygląda.
Gracer 28.05.2013 19:04
wygląda super
Megg 28.05.2013 18:59
wspaniałe ciacho :)
Konczi 28.05.2013 18:31
wygląda bardzo smacznie
halina17 28.05.2013 18:25
Dobre ciasto.
kasienka23 28.05.2013 18:00
ciekawa nazwa :)
reniatka 28.05.2013 18:00
smakowite ciasto
angelika14 28.05.2013 17:39
przepyszne ciacho, chciałabym kawałeczek
Stenka 28.05.2013 17:30
apetycznie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak