Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto tęczowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
jabłka 6 szt
jajko 4 szt
cukier kryształ 1,5 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka posiekanych
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

krem

żółtko jajek 3 szt
mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki
cukier kryształ 3 łyżki
ananas z puszki
margaryna 1 kostka
galaretka cytrynowa 2 szt
dżem malinowy

Porada

Wymiary blaszki: 24 x 39cm

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto tęczowe

Kroki postępowania

1
Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem.
Krok 1 - ciasto tęczowe foto
2
Orzechy posiekać lub zmielić w maszynce.
Krok 2 - ciasto tęczowe foto
3
Żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do żółtek, kolejno wsypać orzechy.
Krok 3 - ciasto tęczowe foto
4
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - ciasto tęczowe foto
5
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (wysmarować tylko spód blaszki, nie boki). Piec 1h 10min w temp 180st C.
Rozpuścić galaretki cytrynowe wg przepisu na opakowaniu. Krem: Żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń na soku z ananasów (ok 300ml soku). Wystudzony budyń utrzeć z margaryną. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - krążki ananasów - do każdej dziurki z ananasa włożyć dżem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Krok 5 - ciasto tęczowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 07.09.2016 06:44
pyszne ciasto
gosia1988 06.09.2016 21:41
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak