Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj upiekłam mojej rodzince ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową. Zrobiłam właśnie z taką masą bo moja ciężarną córka miała ochotę na takie ciasto i chciałam spełnić prośbę córki. Wszyscy razem z córką zadowoleni.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 3 szklanki
szpinak mrożony 450 gramów
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Mus jagodowy:

jagody 400 gramów
cukier 1.5 szklanki
galaretka jagodowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek

Masa śmietankowa:

śmietana 30% 400 gramów
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 1 opakowanie

Dodatkowo;

borówka amerykańska 100 gramów
ciastka 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.  Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej.  Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.  Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.


Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część, czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki. Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki. Spód wkładamy z powrotem do tortownicy. Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo-jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając. Nakładamy pozostałą część masy. Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami. Dekorujemy borówką amerykańską i ciasteczkami.

Masa jagodowa:
Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania,gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy. Studzimy, miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem i dodajemy do masy jagodowej, mieszamy. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia a następnie na upieczone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:45
Genialne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak