Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część, czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki. Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki. Spód wkładamy z powrotem do tortownicy. Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo-jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając. Nakładamy pozostałą część masy. Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami. Dekorujemy borówką amerykańską i ciasteczkami.
Masa jagodowa:
Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania,gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy. Studzimy, miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem i dodajemy do masy jagodowej, mieszamy. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia a następnie na upieczone ciasto.