Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową

Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj upiekłam mojej rodzince ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową. Zrobiłam właśnie z taką masą bo moja ciężarną córka miała ochotę na takie ciasto i chciałam spełnić prośbę córki. Wszyscy razem z córką zadowoleni.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • szpinak mrożony

    450 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

Mus jagodowy:

  • jagody

    400 gramów
  • cukier

    1.5 szklanki
  • galaretka jagodowa

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek

Masa śmietankowa:

  • śmietana 30%

    400 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietan fix

    1 opakowanie

Dodatkowo;

  • borówka amerykańska

    100 gramów
  • ciastka

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-jagodową

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.  Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej.  Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.  Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.


Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część, czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki. Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki. Spód wkładamy z powrotem do tortownicy. Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo-jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając. Nakładamy pozostałą część masy. Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami. Dekorujemy borówką amerykańską i ciasteczkami.

Masa jagodowa:
Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania,gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy. Studzimy, miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem i dodajemy do masy jagodowej, mieszamy. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia a następnie na upieczone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 19.06.2018 20:45
Genialne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat