Ciasto szpinakowe z borówkami

Ciasto szpinakowe z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto szpinakowe:

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • szpinak mrożony

    600 g
  • cukier

    2 szklanki
  • olej

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

Masa śmietanowa:

  • śmietana

    400 ml 36%
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt

Dodatkowo:

  • borówka amerykańska

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto szpinakowe z borówkami foto
Rozmrozić szpinak, odcisnąć wodę i zblenderować.
Krok 2 - Ciasto szpinakowe z borówkami foto
Ciasto szpinakowe
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, cały czas miksując wlać olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie skroić (wyrównać) wierzch ciasta oraz boki a ciasto przekroić na dwa równe blaty. Skrojony wierzch i skrojone boki ciasta pokruszyć.
Krok 3 - Ciasto szpinakowe z borówkami foto
Masa śmietanowa
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, następnie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego. Całość obsmarować pozostałą masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować świeżymi borówkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Linka2107
Moja wersja słodkiego ciasta z tajemniczym, niewyczuwalnym składnikiem jakim niewątpliwie jest szpinak i dodatkiem świeżych borówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

31.03.2017 09:47
wspaniałe ciasto

Stenka

09.05.2016 21:31
smaczne ciasto

Wiesława1

05.03.2016 12:08
Lubię to ciasto

Kolorowa

02.03.2016 19:58
Super połączenie smakowo kolorystyczne.

Ela427

01.03.2016 23:40
takiego jeszcze nie kosztowałam

Lis

01.03.2016 18:55
Wygląda rewelacyjnie:)

KasiaK90

01.03.2016 16:49
jadłam kiedyś:) rewelacja :)

ada.la

01.03.2016 16:14
ciekawe to ciasto

Aleksandra/Olcia

01.03.2016 14:23
fantastyczne ciacho

ben-ka

01.03.2016 14:04
Kolorek fantastyczny jak na ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat