Ciasto szklankowe z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • białko

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • margaryna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • bakalie

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru w trakcie ubijania.
Krok 2 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Ciasto to robi się u mnie w domu bardzo często, gdy zostanie nam białek. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Mak, mąkę, proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Krok 3 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy suche składniki.
Krok 4 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Kolejno wsypujemy pokrojone migdały (u mnie orzechy włoskie, migdały, morele, śliwki, rodzynki).
Krok 5 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Na samym końcu wlewamy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremek i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.06.2013 23:52
Proste i smaczne.
Bernadeta 24.02.2013 16:52
fajny pomysł
fotoviderek 10.02.2013 09:20
Lubie takie ciasta :)
Joanna83 09.02.2013 22:40
Fajny i bardzo prosty przepis.Troszeczkę podobne do ,,Mrówkowca''.
Agnieszka_B 09.02.2013 20:35
Proste i pyszne ciasto
marta19 09.02.2013 18:25
fajny przepis
Beata61 09.02.2013 18:13
Fajny pomysł na wykorzystanie białek ,bo bezy i kokosowe ciasteczka już nam się przejadły.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat