Ciasto szklankowe z bakaliami

Ciasto szklankowe z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • białka

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • margaryna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • bakalie

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru w trakcie ubijania.
Krok 2 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Ciasto to robi się u mnie w domu bardzo często, gdy zostanie nam białek. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Mak, mąkę, proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Krok 3 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy suche składniki.
Krok 4 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Kolejno wsypujemy pokrojone migdały (u mnie orzechy włoskie, migdały, morele, śliwki, rodzynki).
Krok 5 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Na samym końcu wlewamy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremek i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6 - Ciasto szklankowe z bakaliami foto
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.06.2013 23:52
Proste i smaczne.

Bernadeta

24.02.2013 16:52
fajny pomysł

fotoviderek

10.02.2013 09:20
Lubie takie ciasta :)

Joanna83

09.02.2013 22:40
Fajny i bardzo prosty przepis.Troszeczkę podobne do ,,Mrówkowca''.

Agnieszka_B

09.02.2013 20:35
Proste i pyszne ciasto

marta19

09.02.2013 18:25
fajny przepis

Beata61

09.02.2013 18:13
Fajny pomysł na wykorzystanie białek ,bo bezy i kokosowe ciasteczka już nam się przejadły.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat