Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szampańskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szampan 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka 2,5 szklanki
cukier 1 czubata szklanka
olej 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szampańskie

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Potrzebna forma do keksówki 35 cm.

Rada:

Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 07.02.2014 18:42
smaczne i ciekawe ciasto
Jusiaa 07.02.2014 18:13
Smakowity piernik :)
Ola1984 07.02.2014 18:13
Smaczny wypiek :)
Lis 07.02.2014 17:28
Ekstra takie ciacho:)Piękne zdjęcie:)
Mira85 07.02.2014 17:20
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak