Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szachownica z pianką.
Kroki postępowania
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
5 jajek
Biszkopt ciemny
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
Dodatkowo;
1 krem karpatka
1,5 kostki margaryny
1 opakowanie śnieżki instant
1 galaretka wiśniowa na piankę
oraz jedna galaretka wiśniowa do polania.
Biszkopty robimy tak samo tylko dosypujemy do ciemnego kakao.
A więc:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.Żółtka ucieramy z resztą cukru.
Do białek wlewamy masę jajeczną, a pod koniec wsypujemy mąkę .
Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach 26 x 32 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.
Ciemny zostawiamy nieprzekrojony.
Układamy biszkopty na sobie i ostrym nożem kroimy na 2 cm pasy.
Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Po lekkim przestudzeniu miskujemy z 1,5 kostki margaryny.Połowe kremy wylewamy na paski biszkopta ,przykrywamy kolejnymi paskami kładząć ciemny na jasny ,a jasny na ciemny.
Przykrywamy resztą masy karpatkowej i znów układamy paski ciasta.
Mi pozostały tylko jasne więc przykryłam jasnymi.
Śnieżkę miksujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu.
Wcześniej rozpuszczamy galaretkę w szklance wody.
Gdy zaczyna tężeć wlewamy do śnieżki , odstawiamy na chwilę, a następnie już tężejącą przelewamy na ciasto.
Wstawiamy do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, studzimy.
Tężejącą galaretką polewamy po piance.
Chłodzimy około 2 godzin.