Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szachownica z pianką.

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
jajko
cukier
kakao
margaryna
galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szachownica z pianką.

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny

8 łyżek mąki pszennej

7 łyżek cukru

5 jajek

Biszkopt ciemny

8 łyżek mąki pszennej

7 łyżek cukru

5 jajek

2 łyżki kakao

Dodatkowo;

1 krem karpatka

1,5 kostki margaryny

1 opakowanie śnieżki instant

1 galaretka wiśniowa na piankę

oraz jedna galaretka wiśniowa do polania.
Krok 1 - Ciasto szachownica z pianką. foto
2
Sposób wykonania:

Biszkopty robimy tak samo tylko dosypujemy do ciemnego kakao.

A więc:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.Żółtka ucieramy z resztą cukru.

Do białek wlewamy masę jajeczną, a pod koniec wsypujemy mąkę .

Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach 26 x 32 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.
Krok 2 - Ciasto szachownica z pianką. foto
3
Jasny biszkopt po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy na pół.

Ciemny zostawiamy nieprzekrojony.

Układamy biszkopty na sobie i ostrym nożem kroimy na 2 cm pasy.
Krok 3 - Ciasto szachownica z pianką. foto
4
Rozdzielamy je od siebie. Układamy w blaszce , w której się piekły na przemian jasny ciemny.
Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.

Po lekkim przestudzeniu miskujemy z 1,5 kostki margaryny.Połowe kremy wylewamy na paski biszkopta ,przykrywamy kolejnymi paskami kładząć ciemny na jasny ,a jasny na ciemny.

Przykrywamy resztą masy karpatkowej i znów układamy paski ciasta.

Mi pozostały tylko jasne więc przykryłam jasnymi.
Krok 4 - Ciasto szachownica z pianką. foto
5
PIANKA;

Śnieżkę miksujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu.

Wcześniej rozpuszczamy galaretkę w szklance wody.

Gdy zaczyna tężeć wlewamy do śnieżki , odstawiamy na chwilę, a następnie już tężejącą przelewamy na ciasto.

Wstawiamy do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, studzimy.

Tężejącą galaretką polewamy po piance.



Chłodzimy około 2 godzin.
Krok 5 - Ciasto szachownica z pianką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 14.05.2014 15:02
rewelacyjne ciasto, zresztą jak wszystkie u Ciebie
krokus 14.05.2014 14:57
super ciacho
olkaaa 26.04.2013 07:31
bardzo ładnie wygląda
pierniczkowo 21.04.2013 10:03
fajnie wygląda z tą różową galaretką, takie wesołe ciacho:)
caralajna 20.04.2013 07:44
ładnie wygląda
edyta44 14.04.2013 14:31
super rewelacja odemnie 5
Andrzej8 08.04.2013 20:27
fajna ta szachownica
babajaga1969 08.04.2013 11:47
bardzo podoba mi się ten rodzaj ciasta, ale jeszcze nie robiłam szachownicy sama - piękne wyglądem i zachęcające do skosztowania
Katarzyna34 08.04.2013 11:03
wygląda bardzo oryginalnie i zachęcają co
malaczarna23 08.04.2013 09:14
znakomite ciasto:) wygląda pięknie i smakuje napewno wspaniale
Joanna46 08.04.2013 08:50
Wygląda pięknie. Aż się chyba skuszę i wypróbuję przepis.
pajbek 08.04.2013 08:33
Ciasto wygląda rewelacyjnie, a jest zapewne bardzo pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak