Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
jabłka 1 kg obrane i wydrążone
rabarbar 300 g oczyszczony

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Rabarbar kroimy w plasterki. Blachę ( u mnie 24x40) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy około 1/3 wymieszanych suchych składników i równo rozkładamy. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę jabłek i rozkładamy tak by nie było „dziur” i rozsypujemy po nich połowę rabarbaru. Następnie posypujemy po owocach częścią suchych składników i przykrywamy resztą jabłek i rabarbaru. Całość posypujemy pozostałą kaszą i na wierz ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę (najlepiej prosto z lodówki). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu, później z nim). Ciasto możemy podać z gałką lodów, najlepiej smakują z jeszcze ciepłym ciastem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 13.09.2014 22:04
smaczny dlatego często u nas tez gości
V_kuchareczka 13.09.2014 20:56
apetycznie wygląda
gosia1988 13.09.2014 20:07
smakowicie wygląda
Kolorowa 13.09.2014 19:12
pysznie wygląda
Bernadeta1 13.09.2014 18:36
smaczne ciacho
bhb8 13.09.2014 17:33
apetyczny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak