Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto strzępiec

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier 20 dag
margaryna 20 dag
jajko 4 sztuki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
DODATKOWO:
powidła śliwkowe 1 szklanka
orzechy włoskie 20 dag
kisiel 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto strzępiec

Kroki postępowania

1
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Dwie części zostawić jasne, a trzecią zagnieść z kakao i całe ciasto schłodzić.
Mniejszą formę do pieczenia (33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wyłożyć jedna część jasnego ciasta na niej rozsmarować powidła
Krok 1 - Ciasto strzępiec foto
2
i rozsypać starte na tarce ciemne ciasto lub pokruszyć je jak kruszonkę, po ciemnym cieście posypać połową drobno posiekanych orzechów.
Krok 2 - Ciasto strzępiec foto
3
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem pudrem na koniec delikatnie połączyć z sypkim kisielem tak przygotowaną pianę rozłożyć na cieście
Krok 3 - Ciasto strzępiec foto
4
po wierzchu posypać pokruszonym ostatnim jasnym ciastem i resztą orzechów.
Krok 4 - Ciasto strzępiec foto
5
Piec 40 min w temp. 180 st.
Krok 5 - Ciasto strzępiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 28.01.2014 11:57
Dodaję do ulubionych - wypróbuję na pewno :)
Mniam 28.01.2014 09:20
Smaczne jest to ciasto.
monisia1977 28.01.2014 09:18
super ciacho
migotka28 27.01.2014 23:32
bardzo lubię to ciacho
krystyna330 27.01.2014 22:08
ale pychotka mniam
usmiech 27.01.2014 21:51
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak