Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietanowo- cytrynowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 3 szt
cukier 9 dag
cukier waniliowy 1/2 opakowania
mąka pszenna 6 dag
mąka ziemniaczana 4 dag

Masa cytrynowa

budyń cytrynowy 2 szt
woda 2 szkl
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny 8 łyżeczek
masło 1 kostka

Śmietana

śmietana kremowa 30% 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

dodatkowo

herbatniki na wierzch
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietanowo- cytrynowe

Kroki postępowania

1
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Krok 1 - Ciasto śmietanowo- cytrynowe foto
2
Do garnka wlewamy wodę i sok cytrynowy i na nich gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. W między czasie ucieramy masło, a następnie ucieramy z przestudzonymi budyniami. Układamy na biszkopcie.
Krok 2 - Ciasto śmietanowo- cytrynowe foto
3
Kremową śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w trochę wody. Masę układamy na budyniowej masie.
Krok 3 - Ciasto śmietanowo- cytrynowe foto
4
Na śmietanowym kremie układamy ciastka i polewamy polewą.
Krok 4 - Ciasto śmietanowo- cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.12.2016 00:44
Dobre ciasto.
MonikaW 12.12.2016 09:07
mniam mniam
Ewelina1991 12.12.2016 08:52
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak