Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto smietankowo truskawkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczk
Pianka:
śmietana 30% 200 ml
truskawki świeże 30 dkg
woda 1 szkl
góra ciasta
galaretka truskawkowa 1 szt
truskawki 30 dkg
woda 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto smietankowo truskawkowe

Pieczemy biszkopt Oddzielamy zółtka od białek,ubijamy białka dodajemy stopniowo cukier,cały czas ubijając,do ubitych białek dodajemy zółtkai jeszcze ubijamy chwilę.Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia,Tortownica26/28 ipiec 20-25 minut 175 st. Biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej. Galaretkę wynieszać z zelatyną zalać szklanką wrzatku ostudzić.Z truskawek zrobić mus truskawkowy najlepiej blenderem.Ubić smietanę dodac wystudzoną ale płynną galaretkę i mus wymieszać.Zimny biszkopt najlepiej posmarować dzemem lub marmoladą ,załozyć opaskę od tortownicy,poczekacazmasa piankowazacznię tężeć to wyląć na biszkopt.Na piankę poukładać resztę truskawek .Przygotować galaretkę wymieszać zżelatyną i zalać 2 szklankami wrzątku,wystudzic.Jak zacznie tężeć wylać na truskawki, POLECAM ! ! !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.12.2013 08:35
rewelacyjne ciasto,bardzo takie lubię
jeta72 10.10.2013 10:00
pyszne ciasto :-)
Margo1 13.09.2013 09:09
Moje ulubione ciacho
fotoviderek 15.07.2013 20:48
Rewelacyjne ciacho :)
gosia56 03.07.2013 21:27
ciasto jest pyszne
gusia1000 20.10.2012 14:52
Pycha. Głos oddany.
ziutula
ziutula 15.10.2012 11:41
sama słodycz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak