Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietankowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam smaczne ciasto śmietankowe, które przygotowuje się bardzo szybko i prosto, a za razem jest bardzo smaczne. Połączenie ciemnego biszkoptu ze świeżo ubitą śmietaną oraz polewa czekoladowa to co u mnie lubią najbardziej.

Składniki:

Składniki na ciasto biszkoptowe:

jajko 5 szklanek
mąka 170 gramów
mąka ziemniaczana 65 gramów
cukier 125 gramów
kakao 3 łyżki
sól 1 szczypta

Składniki na masę:

śmietana 30% 700 gramów
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

Poncz:

sok z cytryny 0.5 sztuki
cukier 3 łyżki
woda ciepła 50 gramów

Polewa:

woda zimna 5 łyżek
margaryna 250 gramów
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowe

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. (wielkość blaszki 26 /30 cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Masa śmietankowa: Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty. Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki, delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny oraz cukru. Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta, dociskamy. Całość pokrywamy polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki.

Polewa: Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier oraz cukier waniliowy.  Cały czas mieszając dodać kakao.  Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.06.2018 17:26
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak