Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki
  • olej

    3 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka

kruszonka

  • mąka

    150 gram
  • cukier

    100 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

owoce

  • śliwki

    300 gram dryłowanych
  • gruszki

    6 twardych
  • cukier

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki drylujemy, przekładamy do rondla. Zalewamy wodą z cukrem, podgrzewamy, aż puszczą sok. Gruszki obieramy , kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, dodajemy do śliwek i podgrzewamy. Zdjąć gruszki jak nabiorą różowego koloru. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem. Stopniowo dodać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę. Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (kruszonka powinna się zrumienić).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 07.02.2016 11:18
Takie ciasta lubię:)
Krzysztof15 07.02.2016 08:46
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat