Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 1 1/2 szklanki
masło 10 dag
cukier 1 łyżka
ocet 2 łyżki
sól 1 szczypta
śliwki 1 kg/ mogą być mrożone

składniki na polewę

śmietana 1/2 szklanki
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać nożem z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową foto
2
Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną mąka i wyłożyć ciasto do formy, następnie uformować brzeg z ciasta.
Krok 2 - Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową foto
3
Śliwki wyłożyć na cieście i upiec w temperaturze 225 stopni przez 10 minut.
Krok 3 - Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową foto
4
Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.
Krok 4 - Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wioleczka83 28.11.2014 20:07
pyszniutkie ciasto
Sroczka 28.11.2014 13:19
Zjadłabym takie ciasto.
pestka 28.11.2014 13:08
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak