ciasto sliwkowe na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • maślanka

    1 szklanka
  • mąka

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    1/2 szklanki
  • śliwki

    około 1 kg
  • kruszonka

  • olej

    10 łyżek
  • cukier

    10 łyżek
  • mąka

    10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka należy ubić z cukrem dodając stopniowo maślankę. Do powstałej masy dodajemy olej i wymieszaną z proszkiem mąkę. Należy wymieszać. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem blachę i układamy połówki śliwek. Układamy na cieście środkiem do góry. Kruszonka: ze składników robimy kruszonkę. Skubiąc palcami układamy na cieście. Ciasto należy piec około 50-55 minut w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 01.10.2013 00:37
Fajne jesienne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat