Ciasto ,, ślimaczek,,

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • konfitura

    dowolna
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • margaryna

    3/4
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • woda

    2,5 szklanki
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na dość sztywną masę. Dodać mąki, proszek i dokładnie połączyć.
Upiec w temp. 180 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z formy i od razu przekroić na dwie części. Należy ściąć wierzchnią warstwę o grubości około 2 cm. Ten cienki placek posmarować dowolnymi konfiturami i zwinąć jak roladę.
Ważne aby robić to, gdy biszkopt jest jeszcze cieplutki, bo potem ciasto się nie nagnie.
MASA:
Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy budyń się zagotuje, zdjąć z ognia i od razu wsypać zieloną galaretkę. Dokładnie wymieszać i już NIE GOTOWAĆ!!!
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń będzie zimny utrzeć 3/4 margaryny z połową szklanki cukru pudru. Stopniowo dodawać budyń. Połączyć na gładką masę. Masę wyłożyć na grubszy blat biszkopta. Roladę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Ułożyć jeden obok drugiego na masie. Lekko docisnąć.
2 dowolne czerwone galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć zalać ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.09.2013 20:13
smaczne mniam
Monia 05.08.2013 08:52
Wygląda bardzo ciekawie :)
Małgorzata9 04.08.2013 21:45
doskonałe na niedzielny podwieczorek
kokoszka 04.08.2013 21:30
bardzo ciekawe
Renataj 04.08.2013 21:24
Fajny efekt końcowy
Pyszota 04.08.2013 21:07
fajne ciacho
iwi 04.08.2013 20:19
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat