Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-cytrynowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 100 g
cukier drobny 180 g
cukier waniliowy 32 g
sól szczypta
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny
jajko 4 sztuki
ser biały 300 g
mleko 100 ml
mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 50 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
DODATKOWO:
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-cytrynowe

Kroki postępowania

1
Margarynę ,cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch dodając po jednym jajku cały czas ucierając.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodając mąkę ziemniaczaną .Do masy jajecznej wlać mleko,dodać ser można zmielić -ja nie mieliłam ,zmiksować i stopniowo wsypywać mąkę ,skórkę z cytryny ścieramy na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach a sok wyciskamy ,dodajemy do ciasta i mieszamy.
Krok 1 - Ciasto serowo-cytrynowe foto
2
Przełożyć do wysmarowanej okrągłej formy z kominem o średnicy 27 cm wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* i piec około 45 min.Po tym czasie zostawić jeszcze na chwilę ciasto w uchylonym piekarniku aby nie opadło.
Krok 2 - Ciasto serowo-cytrynowe foto
3
Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto serowo-cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 16.09.2013 08:37
Bardzo fajne ciacho :)
Mniam 15.09.2013 21:42
Fajne ciasto, musi być smaczne.
Mira85 15.09.2013 16:32
bardzo apetycznie wygląda
Ania321 15.09.2013 14:52
wygląda pysznie :)
babeczka007 15.09.2013 14:28
Przepiękne ciasto , z chęcią spróbowałabym kawałeczek do niedzielnej herbatki !!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak